17.05.2011

Столична община и бизнесът в София имат общ език

КРИБ е сериозен партньор на общината в редица градски инициативи и международни събития

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов проведоха работна среща с членовете на КРИБ на 17 май 2011 г. в хотел Шератон, на която представиха перспективите за развитие на град София от гледна точка на утвърдените инвестиционни проекти и възможностите за публично-частно партньорство. Гостите бяха приветствани от председателя на КРИБ Огнян Донев.

За първи път от много години насам Столична община и бизнесът в София имат общ език, като в основата на това изказване стои истината за инвестиционната програма на София, заяви председателят на СОС Андрей Иванов. Той посочи, че за последните четири години е подобрена общинската икономика, като тази година печалбата на общинските дружества е 19 млн. лв. и допълни, че срещу всеки един лев от данъците на софиянци тази година в бюджета е осигурен и по един лев европейско финансиране. За 2011 г. средствата по европейските програми са в размер 321 млн. евро, като тези средства ще се увеличават. "Имаме самочувствието, че и в посока на бизнеса направихме много положителни промени", каза още председателят на СОС.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че КРИБ е сериозен партньор на Столична община в редица градски инициативи и международни събития. Тя припомни основните ангажименти, които е поела пред КРИБ с подписания меморандум за сътрудничество през октомври 2009 г. и подчерта, че през изминалите две години екипът на кмета е работел изключително сериозно в тези направления.

Г-жа Фандъкова благодари на председателя на КРИБ Огнян Донев, че е приел поканата да бъде член на Инициативния комитет в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Кметът на София направи презентация с основните планове на общината за развитието на града. Тя изтъкна, че Столична община получава силна подкрепа от страна на бизнеса за изграждането на нови детски площадки, както и за инфраструктурни проекти. Фандъкова посочи, че само по метрото работят над 30 изпълнителни и подизпълнители и Столична община е един сериозен инвеститор, предлагащ развитие на града и работа на бизнеса и хората.
"Основната ни задача е да развиваме града без да натоварваме гражданите и бизнеса, без увеличаване на данъците", заяви Йорданка Фандъкова.

Най-рано след две години може да бъде въведена забрана за влизането в центъра на София на автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания, каза в отговор на въпрос на представител на КРИБ заместник-кметът Любомир Христов. Той допълни, че освен такава забрана може да се мисли и за данъчни стимули за притежателите на коли, отговарящи на екологичните стандарти и обратното – за тези, чиито автомобили замърсяват околната среда. Заместник-кметът посочи, че преди въвеждането на каквито и да е забрани трябва да бъдат изградени алтернативите за придвижване извън центъра на града, както и да се изгради метрото и да се построят паркинги извън централната градска територия. Заместник-кметът на София Ирина Савина посочи, че през следващата година общината може да обяви конкурси за публично-частно партньорство за изграждането на осем малки ВЕЦ-ове по водоснабдителната мрежа на града.