03.07.2007

Саша Безуханова: Средствата от еврофондовете са ресурс, с който можем да подкрепим икономическия растеж

България има възможност да усвои 7 млрд. евро от еврофондовете и тези средства не трябва да бъдат разглеждани като помощ, а като ресурс, с който можем да подкрепим икономическия растеж. Това каза заместник-председателят на КРИБ Саша Безуханова на пресконференция, проведена на 3 юли 2007, на която бяха представени резултатите от кампанията "Бъдете активни".
Структурните фондове и кохезионния фонд са инструмент, а не самоцел, допълни Безуханова. Тя посочи, че от гледна точка на бизнеса най-важни са програмите "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси", тъй като страната ни трябва да залага именно на човешкия ресурс. Структурните фондове дават добри възможности за това да се постигне технологично обновление, посочи Безуханова.
По повод кампанията "Бъдете активни" финансовият министър Пламен Орешарски коментира, че очакванията на министерството, че инициативата ще бъде успешна, са се оправдали. Обучението обаче трябва да съпътства целия процес на усвояване на еврофондовете.
Социологът Мира Янова заяви, че почти половината представители на бизнеса, участвали в анкета на МБМД, очакват положителен ефект от еврофондовете върху българската икономика. Почти половината от представителите на местната власт смятат, че могат да участват в реализацията на проекти съвместно с други организации.