27.02.2024

„Агрион" връчи земеделските оскари на Тракия на най-добрите фермери от региона

Най-голямата компания за управление на поземлена собственост „Агрион", член на КРИБ, връчи земеделските оскари на Тракия на най-добрите фермери от региона.

Призове в надпреварата „Фермер на Тракия" получиха Албина Ясинская и Станимир Лапатарев.

Албина Ясинская е основателка на биоферма "Розино", разположена на площ от 1800 декара между Карлово и Клисура. В нея се отглеждат биосертифицирани крави „Джерсей" и биволи „Българска мурра4. От суровините се произвежда богата гама от месни и млечни продукти, между които моцарела, бурата, занаятчийски сладолед със собствен бранд.

Албина е сертифициран преподавател в Carpigiani Gelato University – единствения университет за занаятчийски сладолед в света. Голяма част от вкусовете в богатото портфолио са разработени от нея. Две от преработвателните предприятия са в Розино, а третото – в Сопот, реализирани със средства по Програмата за развитие на селските райони. Готовата продукция, също биосертифицирана, се дистрибутира в собствени магазини и заведения.

Станимир Лапатарев е пример как с много труд и любов към земята агросекторът може да се развива и надгражда. Бизнеса си стартира през 2011 г. с 20 декара под наем в с. Труд. Към днешна дата обработва над 3000 декара, от които 2000 с пшеница, слънчоглед и царевица. На останалите 1000 декара сади зеленчуци. Основно залага на пипер, патладжан, домати, праз, зелен лук, зелен чесън, репички, зеле, карфиол, тиквички. Част от тях се гледат в оранжерии на площ от 20 декара.

„За нас е чест в годината, в която най-успешната марка в земеделието – „Агрион", навършва 10 години да връчим награди на млади и успешни фермери. Изпращаме поредния труден период за земеделието, в който за пореден път доказваме, че само заедно можем да спечелим битката за качествена и изобилна земеделска продукция на българската трапеза", коментират от „Агрион".