25.08.2020

Бирата не само хидратира, но и влияе върху мотивацията за спортуване

Бирата е популярна с това, че хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес. Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивотоспособства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилияПаралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, пивото има ниско до средно гликемично натоварване, при което глюкозата се отделя по-бавно и постепенно в кръвообращението.

 

Освен това, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировки. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържатДо това заключение са стигнали и учените от Катедрата посоциология в Университета в Маями. Организираният от американските учени експеримент показва, че  жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет стандартни чаши бира на месец  са свързани с увеличение с 2.0 %  на вероятността  човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.

 

По темата за бирата и спорта, наскоро  учени от Нидерландия са установили, че пивото съдържа и пробиотици, които също имат значение за възстановяването на организма след физически натоварванияОбичайно пробиотиците се приемат под формата на добавки, напитки и храна. Добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че бирената мая в пивото, способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.

 

Според най-новото проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университетпроцесите на ферментация и различните щамове дрождиопределят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него  по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.

 

Бирата е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Те се извличат от клетъчните стени на ечемика. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%. 

 

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор,които подобряват електролитния баланс на организма и способстват за неговото бързо възстановяване след физически натоварвания и укрепването на имунната системаНо все пак не бива да се забравя, че пълният набор елементи, важни за здравето, не може да бъде набавен от един единствен източник.

 

От Съюза на пивоварите коментират, че с тези публикации учените за пореден път представят нетрадиционни и неочаквани ефекти от умерената консумация на пенливата напитка.  Резултатите от подобни иновативни научни проучвания за пивото отново доказват защо трябва да се изследват съдържащите се в бирата близо 900 съединения и хранителни вещества.  Тяхната бионаличност е от съществено значение както за потребителите, така и за разширяването на аналитичните познания за категорията на пивопроизводителите, които винаги търсят нови продуктови и технологични решения.  

За повече информация www.beerandhealth.eu