16.03.2020

Евгений Иванов: С държавата сме в единомислие за мерките в помощ на бизнеса

"За първи път от много време бизнесът и държавата сме в пълно единомислие", заяви изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов в предаването "Още от деня" по БНТ по повод мерките за подпомагане на фирмите в извънредната ситуация в България.

Работодателските организации и министрите на финансите, икономиката, транспорта и туризма проведоха днес среща за уточняване на мерките за подпомагане. Предложихме много неща и държавата веднага се съгласи с тях, каза г-н Иванов по БНТ.

Първият пакет от мерки са т.нар. директни мерки – за осигуряване на ликвидност – за да можем да плащаме заплати и да задържим хората на работа, поясни той. Поискахме да бъдат отложени във времето процедури, които трябва да изпълняваме  сега – годишни приключвания, декларации за подоходно облагане, декларации за корпоративно подоходно облагане. Веднага срещнахме разбиране и получихме отсрочка, допълни изпълнителният директор на КРИБ.

Втората група искания касаят предложения, свързани с Кодекса на труда. Най-основната от тях е подпомагането за период от три месеца на работодатели, които не могат да задържат работниците си. "Целта е да запазим работниците, но да запазим и доходите им, за да могат те да си плащат сметките. И тук веднага получихме разбиране и в съотношение 60:40 държавата ще помогне за изплащането на заплатите в предприятия със затруднения", обясни Евгений Иванов.

Той разясни и как ще става процедурата, която обаче все още не е окончателно разписана. Фирмите ще подават заявления, които след разглеждане ще се преценява дали да се удовлетворят. При положителен резултат парите ще се предоставят на работодателя и той е длъжен да изплати заплатите, които е плащал и допреди въвеждането на извънреднот оположение. Ако не го направи, се събира обратно сумата и се налагат санкции, каза Иванов.

По отношение на малките фирми важен момент е ролята на Българската банка за развитие, която ще издава гаранции. ББР ще има платформа за портфейлно гарантиране и по този начин с ресурса си ще мултиплицира ефекта и от 500 млн. капитал може да покрие гаранции за десетки милиони. Тя ще дава гаранции на търговските банки, чиито клиенти са малките фирми.

Евгений Иванов подчерта, че тези мерки са само за кратък период от време – за момента за три месеца. Ако се наложи да мислим за по-дълго – ще решаваме по-нататък, коментира той. Ще бъдем паникьори, ако мислим за повече. План Б в момента не е на масата. Ние сме готови и се надяваме лятото да бъдем там, където искаме, завърши изпълнителният директор на КРИБ.

Линк към предаването
https://bnt1.bnt.bg/bg/a/biznest-i-krizata-evgeni-ivanov-izplnitelen-direktor-na-krib