16.05.2017

Кирил Домусчиев откри Форум за облачни технологии, организиран от КРИБ, VIVACOM и Huawei

Повече от 300 представители на българското правителство и бизнес елита на страната, членове на КРИБ, станаха част от Bulgarian Cloud Summit 2017 – първият по рода си Форум за облачни технологии, организиран от КРИБ, световния лидер в ИКТ сектора Huawei и един от водещите телекоми у нас VIVACOM.

Срещата на високо ниво беше открита лично от председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев. „Днес сме тук, за да приветстваме водещия световен лидер в областта на технологиите Huawei и техния български партньор VIVACOM, който е един от основателите на КРИБ, каза г-н Домусчиев. Той припомни, че „КРИБ ръководеше бизнес-делегацията на Президента на Република България през 2014 г. в Китай, където  подписахме Меморандум за сътрудничество и организирахме голям бизнес форум в Шанхай“. „Ние ще направим всичко възможно от наша страна, за да продължим това стратегическо партньорство и да видим и едно стратегическо присъствие на Хуауей в България“, заяви председателят на КРИБ и посочи, че този форум ще разгледа много важни въпроси, свързани с внедряването и ползите от платформите за облачни технологии за бизнеса и управлението на страната. Г-н Домусчиев изтъкна, че за КРИБ е изключително важно да бъде част от създаването на иновативни решения за нуждите на бизнеса, които поставят основите на изцяло нова икономическа и социална среда, в която ще живеем и работим в бъдеще.

По време на събитието Huawei и VIVACOM обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България. Двете компании са убедени, че на прага на ерата на свързани устройства и интернет на нещата, именно облачните решения ще дадат тласък за дигитализация на индустриите. В подкрепа на това знаково сътрудничество застана и българското правителство, в лицето на министъра на икономиката г-н Емил Караниколов. Той взе участие във Форума и поздрави КРИБ за интереса на бизнеса и двете компании за целенасочените им усилия по пътя към технологична революция. По думите му задачата на България е да се представи като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност, ефективност и по-голяма гъвкавост на българската икономика. Индустрия 4.0 ще създаде благоприятни възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в различни промишлени сектори.

Този ангажимент беше потвърден и от Росен Желязков – председател на Държавната агенция „Електронно управление“, която отговаря пряко за внедряването на електронно правителство.

Китайският посланик в България Джан Хайджо посъветва местния клон на Huawei да работи в тясно сътрудничество с български партньори за насърчаване на активното развитие на ИКТ сектора.

От страна на VIVACOM партньорството бе анонсирано от г-н Спас Русев, председател на Надзорния съвет на телекома. По негови думи, облачните услуги вече не са част от бъдещето, а са настоящето и ще навлизат все повече в бизнеса. „Днес VIVACOM и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона. На база добре разгърнатата си мрежа и многобройните клиенти у нас, VIVACOM е добра предпоставка за обособяване и концентрация на регионален облачен хъб, чрез който ще предложи на своите клиенти допълнителни услуги и нови възможности за развитие”, допълни той. Г-н Русев също благодари на КРИБ за организирането и осигуряването на присъствието на бизнеса на форума.

Заместник-председателят на Huawei и главен изпълнителен директор, действащ на ротационен принцип – Гуо Пинг сподели прогнозата на компанията за ерата на облачните технологии: „Първоначално всяко домакинство трябваше да пробие собствен кладенец за вода – започна той – По същия начин, преди да бъде стандартизирано предаването на електроенергията и преди обществените мрежи да са напълно развити, е било естествено фабриките да генерират собствена електроенергия. Днес непосредственият достъп до вода и електричество е неразделна част от нашия живот. Когато влязохме в информационната ера почти всяка компания започна да изгражда свои собствени информационни системи. Тези системи съществуват във всякакви размери и форма, които се поддържат от специализирани екипи. Пътят на развитието е постепенното им преместване в облака, което прави информационните услуги далеч по-достъпни, точно както днес са водата и електричеството. " Той подчерта, че "до 2025 г. всички ИКТ решения за предприятията ще се превърнат в облак, което означава, че ще използват облачна технология и облачни модели. Повече от 85% от корпоративните приложения ще бъдат разположени директно в облака". През целия този процес Huawei ще продължи да се съсредоточава върху развитието на ИКТ инфраструктурата, за да осигури иновативни решения, които поддържат цифровата трансформация и позволяват индустриално подобрение. Компанията подчерта ангажимента си да помогне на телекомуникационните оператори да успеят в домейна "облак". Насърчавайки откритостта, сътрудничеството и споделения успех, Huawei има за цел активно да допринесе за облачната екосистема.

Гостите на Форумa имаха възможност на живо да се запознаят и с конкретни облачни решения, внедрени от Huawei в държави по целия свят: компютърно подпомогнато инженерство в помощ на дигитализацията на автомобилостроенето; електронно управление; видео наблюдение в облака и други.