17.01.2011

КРИБ: 2011 ще е годината на оздравителните фалити

"2011 г. ще е годината на оздравителните фалити. Много фирми с цената на всичко отложиха прекратяването на дейността си. Всички, които са с разклатено икономическо здраве, които не бъдат придобити от конкурентите си, ще фалират", прогнозира председателят на КРИБ и мажоритарен собственик на "Софарма" Огнян Донев на пресконференция на национално представителните работодателски организации, която се проведе на 17 януари 2011 г.

Ръководствата на работодателските организации заявиха, че основните им притеснения остават изпълнението на антикризисните мерки, темповете на усвояване на еврофондовете, разплащанията на държавата с бизнеса, както и това дали ще продължат реформите в администрацията, здравеопазване и пенсионната система.

Председателят на КРИБ отбеляза, че българската икономика има нужда от спокойна среда и преследване на приоритети. В изнервената ситуация през последните седмици икономическите въпроси въобще не са дневен ред, допълни Огнян Донев. Той припомни, че работодателите са изпълнили обещаното от тях към правителството и с цената на намаляване на рентабилността са запазили в максимална степен работните места, като изтъкна, че безработицата в България е останала под 10 %. Г-н Донев посочи, че за първи път се полагат значителни усилия в борбата с организираната престъпност.

Председателят на КРИБ обяви, че от организацията предлагат със системата на данъчните власти да бъдат обвързани и всички останали касови апарати, а акцията с бензиностанциите да продължи като начало с фискалните устройства в аптеките. Така ще бъде осветлена огромна част от сивия сектор, заради възможността за онлайн проследяване на сделките, каза г-н Донев.

"Недостатъчно се прави в административната реформа, почти нищо не се случва в здравеопазването", посочи председателят на КРИБ. От отварянето на годишния финансов отчет на една компания от отрасъл, в който всичко върви нормално, може да се види, че тя има стотици заети със средна работна заплата например 286 лв., които са с висше образование. Ако бях служител на НАП, щях да предприема някакви действия. Докато това не се състои, означава, че държавната администрация си затваря не едното, а двете очи, каза още председателят на КРИБ.