14.06.2009

КРИБ и ГЕРБ сключиха Пакт за стабилност

Лидерът на Политическа партия ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев подписаха днес Пакт за стабилност, израз на съвместната воля за най-неотложните мерки, които да гарантират "меко кацане" на българската икономика в условията на най-тежката икономическа и финансова криза в нашия свят. Пактът за стабилност цели да гарантира икономическа и финансова стабилност през следващото управление на страната.

В документа се посочва, че двете страни се ангажират с това при никакви обстоятелства да не се променя законодателството, уреждащо въвеждането и поддържането на Валутен борд до приемането на страната ни в Еврозоната. В споразумението се казва още, че двете страни трябва да започнат широкообхватни консултации с МВФ и Световната банка с цел договаряне на политики за запазване на макроикономическата и финансова стабилност и предотвратяване на разпространяването на външните негативни ефекти на кризата върху българската икономика, както и за подписването на споразумение за предоставяне, при необходимост, на финансово съдействие на България. Това подписване е много силен сигнал към международната финансова общност и инвеститорите за стабилността през следващото управление на България, коментираха представители на бизнеса.

"Ако дефицитът в бюджета през тази година е 2%, ще е добре. Незабавно трябва да се подпише споразумение с МВФ, което да гарантира финансовата стабилност на страната", заяви кметът на София Бойко Борисов. Експертите на двете организации дори се обединиха около мнението, че е нужно да се договори и реално финансиране от фонда заради рецесията.

Задачата на следващото правителство е да се спрат кражбите и да се намалят тези потоци, от които изтича държавният бюджет, каза Бойко Борисов пред ръководителите на над сто фирми, членуващи в КРИБ. Той даде пример с информационните системи на митниците и на НАП, които в продължение на четири години не са свързани. Според него, ако това стане, до голяма степен ще се разбие контрабандата и ще се спасят традиционни продукти, на които страната ни е производител.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че от Брюксел няма да бъдат отпуснати средства, ако има и капка съмнение, че те ще бъдат дадени на "батко и братко". По отношение на борбата с корупцията той изтъкна, че ще има възмездие. И съдиите, и прокурорите, и полицаите работят, когато няма политически натиск, коментира той.

Бойко Борисов представи визията си за управлението, като стъпи върху успехите в работата му като кмет на София. "Ролята на премиера е не да разбира от финанси, спорт или култура, а да отстои позицията на добрите експерти", заяви столичният кмет. Сред изброените успехи бяха привличането на преки частни инвестиции – около 75% от общо 20-те млрд. евро за последните четири години в България са дошли в столицата, усвояването на пари от еврофондовете за построяването на метрото, южната дъга и други, запазването на кредитния рейтинг на града и ниската задлъжнялост, което ще позволи привличането на заемни средства през следващите години за нови инвестиции. "Къде има строителство в София освен по проектите, спечелени от общината – метрото, Южната дъга и други. Посочете ми някакво друго строителство", каза Борисов.

Брюксел е щедър и отговорен към София. Ако искате това да се пренесе и на ниво държава, мисля, че няма нужда да ви агитирам, каза още Борисов. Според него, "ако не беше ЕС, сега щяхме да имаме закон за отпадъците. Освен София, в която сто процента от отпадъка се сепарира, не знам да има такъв град, където това да се прави". По думите на Бойко Борисов правителството е саботирало проекта за завод на столицата със създаването на Кризисния щаб.

КРИБ и ГЕРБ се съгласиха, че ролята на държавата в икономиката по време на криза расте, но за целта трябват реформи на публичните институции и съкращения на разходите в администрацията.

Икономическият екип на ГЕРБ, начело с главния икономист от Световната банка Симеон Дянков, обяви, че предвижда закриване на някои министерства заради неефктивност. В същото време обаче ролята на институции като Българската банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане трябва да бъде засилена, за да се стимулира износа на страната, стана ясно от тяхната презентация.

"Незабавно трябва да се започне процесът за влизане в еврозоната. Без споразумение с МВФ и другите финансови институции това няма как да стане", заяви Симеон Дянков. Следващото важно нещо, според икономическия експерт на ГЕРБ, е да се запазят работните места. "Безспорно ролята на държавата по време на криза нараства. За да стане това обаче от някъде обаче трябва да се спестят средства, защото иначе отиваме на дефицит", каза Дянков.

Сред другите проблеми, обсъдени на събитието, бяха ролята на енергийните монополи и развитието на енергийния отрасъл, необходимостта от усвояване на еврофондовете и повече прозрачност в инфраструктурните проекти.

В рамките на събитието КРИБ представи и икономическата си платформа за следващите пет  години. "Необходима е ясна визия за най-подходящите антикризисни мерки и политики, разработени и осъществявани в тясно сътрудничество с Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ. Ние смятаме, че след преодоляването на кризата следващото правителство на страната трябва да направи такива реформи, че към 2015 г. средният български гражданин да бъде толкова заможен, колкото средния португалски и гръцки гражданин", смята Иво Прокопиев.

Според фирмите-членове на КРИБ основните приоритетни отрасли на българската икономика, които трябва да бъдат развивани са енергетиката, инфраструктурата, еврофондовете и сигурността. Бизнес организацията настоява и за консенсус между основните политически сили, като пактът за стабилност е крачка в тази посока.

""""