17.06.2009

КРИБ и Синята коалиция подписаха Пакт за стабилност

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев подписаха днес Пакт за стабилност, израз на съвместната воля за най-неотложните мерки, които да гарантират "меко кацане" на българската икономика в условията на най-тежката икономическа и финансова криза в нашия свят. Пактът за стабилност цели да гарантира икономическа и финансова стабилност през следващото управление на страната. Миналата седмица предложеният от КРИБ пакт за стабилност беше подписан от ГЕРБ.

В документа се посочва, че двете страни се ангажират с това при никакви обстоятелства да не се променя законодателството, уреждащо въвеждането и поддържането на Валутен борд до приемането на страната ни в Еврозоната. В споразумението се казва още, че двете страни трябва да започнат широкообхватни консултации с МВФ и Световната банка с цел договаряне на политики за запазване на макроикономическата и финансова стабилност и предотвратяване на разпространяването на външните негативни ефекти на кризата върху българската икономика, както и за подписването на споразумение за предоставяне, при необходимост, на финансово съдействие на България.

"Основният ни приоритет е запазването на стабилността на българската икономика", заяви Мартин Димитров. Той увери членовете на КРИБ, че Синята коалиция ще работи за опростени правила, които определят бизнес средата и за отмяната на "най-утежняващите регулации, които пречат на развитието на България". Приоритет ще е и да направим така, че да няма безработни, а не след това да създаваме социална политика за тях, добави Димитров. Искаме да има правила и откритост в обществения сектор, да се намали осигурителната тежест, да се запазят работните места и да се предотвратят фалитите на фирми. Това са сред основните ни политики по отношение на икономиката, каза Мартин Димитров пред представителите на повече от 60 фирми, членуващи в КРИБ. Той подчерта, че европейските фондове са ключови за стабилизирането на България и ще се опитат, ако участват в управлението, да ги възстановят от есента.

Според него България трябва да води преговори с Международния валутен фонд, но да не прибързва с подписването на споразумение. "Когато се наложи, споразумението ще бъде подписано", заяви съпредседателят на Синята коалиция. В отговор на критиките на КРИБ, че процедурите по Законът за обществените поръчки са непрозрачни, представителите на Синята коалиция гарантираха, че ще се справят с корупцията на най-високите политически нива. Според Димитров кризата трябва да се използва за радикални действия срещу източването на бюджетния излишък.

Ръководствата на КРИБ и Синята коалиция се обединиха около идеята, че капацитетът на администрацията трябва да се повиши, за да предлага по-добри услуги на бизнеса и хората. В публичния сектор трябва да работят по-малко хора, които да са по-добре платени, заяви Димитров. В момента в министерствата има цели отдели, които не могат да отговорят на въпроса с какво се занимават, добави той.

Според фирмите-членове на КРИБ основните приоритетни отрасли на българската икономика, които трябва да бъдат развивани са енергетиката, инфраструктурата, еврофондовете и сигурността. Бизнес организацията настоява и за консенсус между основните политически сили, като пактът за стабилност е крачка в тази посока.

""