17.03.2016

КРИБ – нощният страж срещу злоупотребите в енергетиката

Председателят на КРИБ е подел кръстоносен поход срещу далаверите в енергетиката

Кирил Домусчиев разкрива в сензационно интервю за ПИК ТВ как е осуетена далавера за 100 милиона лева

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

– Г-н Домусчиев, обявихте се за спиране на кражбите в енергетиката. Смятате ли, че ще получите подкрепа за Вашата инициатива, тъй като ще бъдат засегнати интересите на хора, които са мултимилионери в този сектор? 

– Това не е първа година, в която бизнесът се обявява за спиране на кражбите и злоупотребите. Знаете, че миналата година имаше протести в тази посока, тъй като някой трябва да ги плати тези кражби и злоупотреби. Реално този, който ги плаща се оказа бизнесът и хората чрез така наречената такса за задължение на обществото, която покрива всички дефицити в енергийната система. Тези дефицити нееднократно сме показвали и доказвали са породени от кражби, злоупотреби и некомпетентност в сектора. 

Продължаваме да го повтаряме и смея да твърдя, че след проведените срещи с премиера и след създаването на една работна група по негово предложение с председател Томислав Дончев, с участието на Делян Добрев, с участието на Владислав Горанов, с министърката на енергетиката Петкова, с тази работна група се инициира точно цялата програма, с която се целеше чрез законодателни промени, промени в наредби и действия на съответните органи, да се доведе до свеждане на тези кражби и злоупотреби и да се търсят варианти как системата да бъде стабилна. Резултати имаше, но за съжаление тъмните сили продължават да търсят всякакви вратички. 

– Кажете конкретно кои са тези тъмни сили, г-н Домусчиев, хората трябва да знаят? 

– Ние ги обявяваме всеки път. Всеки път, когато видим нещо нередно, КРИБ е като някакъв нощен страж, който бди непрекъснато нещо да не се случи, което би ощетило и бизнеса, и хората в България. Поредния сигнал, който подадохме и излязохме с декларация четирите работодателски организации, беше промените в закона за енергетиката, които бяха внесли група народни депутати, начело с бившия министър на енергетиката Драгомир Стойнев, с участието на Кирил Добрев, които парадоксално искаха да създадат дефицит в системата, който ние трябваше да плащаме. Ставаше въпрос за около 40 млн. лева. Ние бизнеса и гражданите трябваше да ни бъде начислена допълнителна такса задължение към обществото или през такса достъп до енергийната система и да ги плащаме. Целта беше ТЕЦ – Марица Изток 2 – държавния ТЕЦ, да му се осигурят 35-40 млн. лева чрез един три пъти над пазарната цена студен резерв. Те трябваше да получават тези пари само на база на това, че 250 мегавата им се определят като студен резерв на централата и вместо тази централа да търси как да си стабилизира резултатите на база на оптимизация на производството, се търси как да им се налеят пари, които ние да им дадем. В същото време всички четем за какви злоупотреби става въпрос.

– Премиерът каза, че оградата на ТЕЦ – Марица Изток 2 на България излиза 3000 лева на кв. метър. Диаманти ли слагат в тази ограда? 

– При положение, че оградата на границата, която толкова често я коментират дали е скъпа или евтина излиза по 600 лева. Представете си 30 млн., които се гласяха да си откраднат, за да си направят нова ограда, която струва 3000 лв на кв. метър. При положение, че оградата на границата е от два реда, всъщност тя е двойна, и между тези два реда има една специална бодлива тел, в същото време ТЕЦ – Марица Изток 2 искат да си правят ограда за 30 млн. лева, която трябва да е от диаманти сигурно. Това е най-малкият проблем. Тази ограда е трябвало да бъде за 100 млн. лева. Каквато и поръчка да видите в Марица Изток 2 или в мините, всичко е поне два пъти над пазарната стойност. Било то транспорт, облекло.

В мините обувките на работниците са по 300 лева. При положение, че най-хубавите и най-скъпите струват 20 лева, ако ги купува наши предприятия. Работното облекло е по 700 лева, което предполагам е "Армани". Такива парадоксални неща, които в един момент тези дружества излизат на дефицит и някой трябва да ги плати. Тъй като дружествата не се реформират, за да нямат проблеми със синдикатите, нямат интерес да си спрат далаверите, те предпочитат да хванат група народни представители, които вместо да работят за реформи в енергетиката, работят в ощърб на джоба на гражданина и на бизнеса. КРИБ всеки път като види нещо такова, реагира. Радвам се, че както премиерът реагира веднага и спира всякакви съмнителни поръчки, радвам се, че получаваме разбиране от страна на правителството и следват съответните реакции. Да се надяваме, че и прокуратурата малко повече ще се активизира и ще има хванати и осъдени ръководители. 

– Често Ви виждаме в парламента. Участвате в разглеждането на редица законодателни инициативи. В интервю Валери Симеонов, който е част от енергийната комисия, каза, че има много големи схеми, на които се е натъкнал. Става въпрос за Икономедия, за фотоволтаици, свързани с Прокопиев. Беше казал, че този сигнал ще стигне до прокуратурата, но вече половин година това не се случва. Какво е вашето обяснение, недосегаем ли е г-н Прокопиев? 

– Не мога да коментирам г-н Прокопиев в случая, тъй като не съм запознат с материалите, но много е важно прокуратурата да бъде сезирана и тя да се задейства. Както и ние правим, когато видим нещо нередно. Също така се надявам прокуратурата да бъде малко по-активна, когато види и по медиите такива сигнали, защото в крайна сметка ни писна да плащаме далаверите на разни господа. Всеки се бори за статуквото. Прословутия завод, който всъщност е електроцентрала "Видахим", където миналата година с активната намеса на премиера той беше спрян. Как може един завод, който произвежда за 2 млн. гуми, да получава за 55 млн. пари за скъп ток. И го спряха. 

Но сега получаваме сигнали, включително от шефа на КЕВР и от Министерството на енергетиката, че народни депутати и лобисти обикалят в двете институции с основната задача този завод отново да бъде пуснат по същата схема. Ако ние работодателите не бдим и не следим, това нещо ще се случи. Апелирам и вас журналистите да следите кой, какво прави. Не само в енергетиката, но и във всички сектори, за да не допускаме тези хора да продължават по същия начин.

Правителството има желание да се правят реформи, видно е, че правителството се бори срещу създаденото през годините статукво, не е лесно, но ние също трябва да бъдем активни, защото то само няма да се справи. 

– В обществото съществува мит, че в България няма бизнес, а само фирми, които печелят обществени поръчки. Вашият коментар? 

– Този мит устройва някои политици. За мен те са доста некомпетентни. Много от тях са позиционирани в лявото пространство. Често пъти ги казват тези неща на по някоя друга ракия. Цифрите сами по себе си говорят. Вижте ръста на БВП, вижте НСС с какви данни излезе. Основна заслуга за ръста имат не толкова обществените поръчки, а има промишлеността и той е доста над тези 3 %. Вижда се и колко се е увеличил износа, който идва от промишлеността и е изпреварил ръста на вноса. Това е бъдещето на една държава. Тя трябва да развива своята икономика, своя износ. Обществените поръчки са полезни доколкото ние да изградим нашата инфраструктура, която да подпомогне индустрията. Ние не трябва да ставаме като наркомани и зависими от тези обществени поръчки. Това, към което работодателите апелират е всеки да развива бизнеса си и да се стреми да помогне за износа.

– В интервю за Агенция ПИК Валентин Златев, който е председател на българската петролна и газова асоциация каза, че петролните компании са инвестирали 160 млн. лева в контролно-измерителни уреди, но виждаме, че има бензиностанции, които не си плащат акциза по 1000 лева на тон и смъкват изкуствено цената на горивото с по 15-20 стотинки. Смятате ли, че държавата ще осъществи контрола, за който я призовавате Вие, Валентин Златев и колегите Ви. 

– Българската петролна и газова асоциация е наш член от много години и ние имаме активен диалог с нея. Винаги сме подпомагали нейните инициативи и предложения, особено в частта, която касае сливането със сивия сектор. Всеки знае, че над 1 млрд. лева се губят в сивия сектор от неплащане на акцизи, ДДС специално в горивата. Всички инициативи от тази организация срещат активната подкрепа от КРИБ. Участвали сме много пъти в диалог с правителството. Има някакво подобрение в посока свиване на сивия сектор. Не е редно едни да плащат и да инвестират в измерителни уреди, а другите да правят нелоялна конкуренция. Това е и политика на КРИБ активно да се борим срещу сивия сектор. Активно ще помагаме на колегите. 

– През 2014-та година, когато оглавявахте КРИБ казахте, че сте останал в България заради доверието в кабинета на Бойко Борисов, който замени правителството на Орешарски. Още ли сте на същото мнение?

– Особено и след като поех КРИБ малко по-късно като председател, поне докато мандата ми като председател на КРИБ е такъв, ще съм длъжен да съм в България да помагам максимално на бизнеса и на правителството в инициативите, които касаят българската индустрия. Аз смятам, че през тази година и половина свършихме доста съвместна работа и съм оптимист, че включително и в енергетиката от 1 юли ще имаме една справедлива такса задължение към обществото, защото тази такса я има и в други европейски държави. Друг е въпросът, че в България е най-високата. Ще имаме и една реформирана енергетика и либерализиран пазар, който да ни даде възможност да сме на едно ниво с другите Източно европейски държави в цената на електроенергията. Същото мога да кажа за много други проблеми и въпроси, които сме обсъждали през тези години. 

– Г-н Домусчиев, Вие играете с името си. Често пъти говорите за злоупотреби в енергетиката. Намесени са интереси за стотици милиони. Имате ли врагове, след като излизате и говорите за тези злоупотреби. Не Ви ли притеснява, че по някакъв начин може да бъдете заплашен? 

– Врагове винаги има, когато казваш истината и объркваш нечии интереси. Особено когато се касае за милиони. Трябва да се преборим със страховете си и да ги казваме нещата такива, каквито са. Враговете ще ги видите и по медиите, които ще говорят срещу мен. Ще има и много подмолни действия. Това е нормално и не ме е страх, така че битката продължава. 

– Вие сте и силният човек в "Лудогорец". Като член на Изпълкома на БФС какво смятате за създаването на Висшата лига? 

– За съжаление в Изпълкома няма събиране и не е представен никакъв проект. Нямам представа на какво ниво е работата по създаването на една такава Висша лига. Въпросът е принципен. Колко клуба участват и под какви правила.

С какъв терен, с какво осветление, с какви съблекални, трибуни, за да може всички да имат необходимите условия футболистите да играят футбол и по трибуните хората да се чувстват малко по-прилично от ситуацията, която е в момента. Тази лига няма да може да се реализира без спонсори като мен, Гриша Ганчев, Васил Божков. Важно е да има и в София, и в провинцията хора, които да имат желание да помогнат за този спорт. 

Третото най-важно нещо е ролята на държавата. Без нея, този проект няма да се реализира, защото на Монтана им трябват например 1 млн. и 100 хиляди за терен и осветление, на Славия предполагам, че ще е подобна сумата. Ако няма някакъв фонд, от който държавата всяка година да заделя и клубовете да кандидатстват със съответните документи, това няма как да стане.

Трябва да видим какво ще предложат специалистите от футболния съюз като вариант и проект и с него да отидем на среща с правителството и да проведем разговор. Има логика да искаме пари от държавата, защото над 20 години българският футбол много малко е получавал и то по различни програми. Тази трибуна в Разград беше изградена, след като общината кандидатства по развитие на регионите. Можеха да кандидатстват за трибуна, за мост, за кръстовище. Министерството на спорта за футбола нищо не е дало или някакви символични пари. Ние считаме, че държавата е длъжник на футбола. Лудогорец за последните 5 години е внесъл 15 млн. в държавния бюджет под формата на данъци, ДДС.

Ние сме дали и осигуровки, които никога няма да се върнат и да се пенсионират в България, остават в НОЙ. Всички клубове са дали милиони от ДДС, осигуровки, данъци, а не са получили нищо. От тях само се чака да дават, но няма никаква подкрепа. Ако стадионът е в по-добри условия, то и публиката ще бъде повече. Ако футболът е по-качествен и теренът е по-качествен, това значи, че и публиката ще бъде повече. Това е продажба на билети, ДДС за държавата, продажба на фланелки, артикули, телевизионните права. Всякакви пари, които държавата даде аз съм готов да докажа, че  тя ще си ги върне в много кратки срокове. Висшата лига без участието на държавата, не е мислимо. 

– Възвърнахте ли си средствата, които дадохте като инвестиция вече пета година откакто "Лудогорец" е в професионалния футбол? 

– Баланс по такъв начин не си правя. Не сме давали парите с идеята да си ги възвърнем. Това не е бизнес начинание. Това е един социален проект. Даже не очаквахме, че така ще се увлечем в него. В крайна сметка проектът се развива доста по-добре, когато има повече ресурс, спонсори, средства, идващи от евротурнири. Всички тези средства ние ги реинвестирахме. Разширяваме за 15 млн. детско-юношеската школа, имаме желание да продължим инвестициите по стадиона. Купихме от топ клубове в света играчи. Всичко, което сме взели, сме реинвестирали. Надяваме се проектът да продължава да се развива по такъв начин, че да топли не само нашите сърца, но и тези на феновете. 

– Сега се говори, че Лудогорец подготвя звездна селекция. Така ли е? 

– Няма подобно нещо. Имаме един пост, на който се нуждаем от подсилване. Дадена е задача на спортния директор да координира с треньора подходяща кандидатура. Това е за лятото. Ще разчитаме на този отбор. Имахме много нови играчи, това ни изигра и лоша шега, но смятам, че сега отборът ще бъде по-добре подготвен за евротурнирите. 

– Колко милиона сте отделили за селекция? 

– Нямаме предвиден сериозен бюджет, разчитаме да вземем един играч през лятото. 

– Не е тайна, че от големите отбори симпатизирате на ЦСКА. Има ли геноцид от страна футболния съюз към ЦСКА, както не малко привърженици смятат? 

– Няма никакъв геноцид. Виждате, че даже ЦСКА играе във "В" окръжна, а не в "А" окръжна, където са Локомотив (София). Какъв геноцид може да има, при положение, че в БФС са правени десетки години наред компромиси само и само ЦСКА да остане в "А" група, което за мен е голяма грешка, защото ако не се е правил компромис преди 10 години, проблемите на ЦСКА щяха да бъдат много по-малко и може би е щяло да се намери човек, който да плати тази сметка и ЦСКА сега да не е там, където не би трябвало да е. 

– Искате да кажете, че потъването на ЦСКА в аматьорския футбол е могло да бъде предотвратено? 

– Компромисите винаги водят до бъдещи проблеми. Компромиси не трябва с никой да се правят. Трябва да се види дали е възможно да има рестарт при ясни правила на нашата "А" група. Ако стане стане, ако не, жалко за българския футбол. 

– Като член на Изпълкома готов ли сте да помогнете за връщането на ЦСКА в елита? 

– Аз съм го казвал много пъти. Целта на цялото това мероприятие е да можем да върнем такива имена като ЦСКА в елита. Има много условия. ЦСКА ще си намерят ли спонсор, който да застане твърдо зад тях. Ролята на държавата дали ще помогне на тези клубове също е важно. Трябва да се види и каква легална форма ще бъде предложена от специалистите, за да може това нещо да се реализира. Аз ще застана зад това нещо.

– Кога според Вас българският национален отбор ще играе отново на голям престижен форум? 

– Може би след този цикъл, който предстои. Има доста талантливи момчета по школите и ако се направят съответните инвестиции детско-юношеския футбол, в терени, подготовка на децата, може би имаме шанс до тогава да бъде изграден един по-добър национален отбор.

 

Видеозапис на интервюто можете да видите на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=sPjJUrIP9ds

 

както и на сайта на агенция ПИК:

http://pik.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D1%83%D1%81%D1%87%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%82%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0–news502830.html