07.08.2009

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма се срещна с ръководството на КРИБ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обсъди проблемите и приоритетите на бизнеса на среща с представители на работодателските организации, която се проведе на 7 август 2009 г. Председателят на КРИБ Иво Прокопиев и изпълнителният директор Евгений Иванов участваха в срещата.
Осигуровките да бъдат намалени с два процентни пункта сега и с по един всяка година до края на мандата на правителството е разумно и е стъпка в правилната посока, каза Иво Прокопиев. Според него осигуровките са много добър инструмент, който пряко влияе върху мотивацията на работодателите да запазват работни места, но е въпрос на конкретна бюджетна възможност с колко могат да бъдат намалени, защото това са приходи, от които бюджетът се лишава.
Другият инструмент, който ние сме предложили специално за тези работодатели, които плащат върху пълната работна заплата над осигурителния праг – те според нас заслужават допълнителна подкрепа и там е редно държавата да поеме част от осигуровката върху разликата между прага и реалната заплата, защото това всъщност са най-коректните платци на данъци и заслужават подкрепа, а пък специалистите, които получават заплати над праговете са точно тези, които трябва да бъдат запазени, защото са потенциала на фирмите след кризата, посочи председателят на КРИБ.
Обсъдена е и идеята да се дадат повече права на Агенцията за инвестиции и тя да започне да работи като институция, която обслужва инвеститорите и инвестиционния процес на едно гише, за да няма забавяне.
Според Иво Прокопиев е важно да има смяна на подхода. "До момента заради голямата инвестиционна активност и наплива на инвеститори държавната и местната администрация си бяха внушили, че те трябва да са последна инстанция и буквално изнудваха или тормозеха инвеститорите. Ситуацията на световните пазари в момента е съвсем различна, ние трябва да се борим за всеки лев, който може да влезе в България", каза още той.
По отношение на туризма е много важно първо самият туризъм да преосмисли продукта си, да стане целогодишен и с по-висока добавена стойност и след това всички други части от държавната икономическа политика да работят синхронизирано. На срещата не е ставало дума за бюджета за туризма.
"Когато има дупка в бюджета очевидно, че няма кой знае колко възможни идеи как тази дупка да се попълни. Едната възможна идея е да се осигури финансиране от някъде – било от международни финансови институции или от пазарите, другата възможна идея е да се огледат държавните активи и някои от тях да се продадат", смята Иво Прокопиев.