01.06.2012

НЕДОПУСТИМО Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ДА ПОЗВОЛЯВА ДА БЪДЕ УПОТРЕБЯВАНА КАТО ОРЪЖИЕ ЗА ПОДКРЕПА НА АМБИЦИИТЕ ЗА ТОТАЛЕН МЕДИЕН МОНОПОЛ

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УС НА КРИБ

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ, изразява сериозната си загриженост от използването на неикономически методи в конкуренцията между медийните групи в България.

За нас случаят с опитите да се наложи по съдебен ред запор върху вестниците, издавани от "Медийна група България холдинг" ООД, влошава критично медийната среда непосредствено преди провеждането на президентските и местните избори в страната. Подобна ситуация пречи и на българската журналистика да изпълнява мисията си да подпомага гражданите на България да вземат информирани решения, за да има работеща демокрация и ефективна пазарна икономика.

Позицията ни е, че е недопустимо съдебната система да позволява да бъде употребявана като оръжие за подкрепа на амбициите за тотален медиен монопол и борба срещу свободата на словото от хора, които са доказали неведнъж с действията си, че търсят материална изгода чрез средствата на нелоялната конкуренция и злоупотреба с медийно влияние, при това при недопустима партийна подкрепа. Като хора на свободното предприемачество и икономическата инициатива сме убедени, че такъв подход е порочен. Гражданите на България заслужават достъп до повече източници на информация и по-голям избор в разнообразието на различните типове редакционно съдържание.

Управителен съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)