14.03.2012

Подписан бе Меморандум за разбирателство между КРИБ и Катарската търговско-индустриална камара

На 14 март 2012 г. по време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Катар в присъствието на министър-председателите на България и на Катар бе подписан Меморандум за разбирателство между Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Катарската търговско-индустриална камара. Документът, подписан от председателя на КРИБ Огнян Донев, предвижда създаването на Българо-катарски бизнес съвет.

Катар ще инвестира първоначално 100 млн. евро в България в проекти в три приоритетните области – туризъм, инфраструктура и земеделие. Това е обещал премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасим ал Тани на премиера Борисов. Катарският премиер шейх промени програмата си, за да може заедно с министър-председателя на България да участва в бизнес форума. В словото си той пое ангажимент страната му да предостави на българския бизнес безплатна изложбена площ в Доха, на която да представи продукцията си.

След месец катарска делегация от експерти ще посети страната ни, за да обсъди къде точно ще се инвестират средствата. Ако някой днес се е почувствал обиден в невъзможността да направи директен контакт в своята област, с катарския премиер сме се разбрали до 2 месеца да направим всичко възможно с най-големите компании да се създаде механизъм за сътрудничество, обърна се Борисов към българските бизнесмени. Преди това той убедително изложи предимствата на България пред катарските бизнесмени, присъстващи на официалната вечеря. "Представянето на Борисов бе най-силното лобиране за българския бизнес", коментира председателят на КРИБ Огнян Донев, който бе член на официалната делегация, съпровождаща премиера Борисов в Катар.