14.05.2019

Евгений Иванов по Нова ТВ: Политическото бръщолевене пречи на чуждестранните инвестиции

Инвеститорите искат правителството да прави, а не да говори. Това каза изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов, който коментира в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия темата със завода на Volkswagen,  който има вероятност да бъде ситуиран и в България. Според него изграждането на автомобилен завод у нас е естествен процес, тъй като вече сме минали през стадия на изграждане на компоненти.

"Нека да мълчим, големият проблем на инвеститорите е говоренето. Трябва да се спре с политическото говорене и бръщолевене. Всичко това пречи на икономиката и инвестициите. Сега трябва да седнем, да работим и да видим какво може да се свърши за държавата. Пак ще повторя, че съм бил свидетел как навремето гонихме истинските инвеститори и се опитвахме да решаваме проблемите в икономиката по нашенски. Едва в последните 10 години нещата започнаха да се променят. Ние не трябва да чакаме инвеститора да дойде у нас. Трябва да го убеждаваме, че България е най-доброто място за инвестиции. Трябва да влезем в обувките на инвеститора и да го накараме да вложи парите си в България. Факт е, че без инфраструктура няма инвестиции. Асфалтът не се яде, но след неговото полагане храни стотици хиляди семейства. В момента най-големият проблем на българската икономика е липсата на работна ръка", категоричен беше Евгений Иванов. 

Той смята, че България вече догонва държави като Чехия, Словакия, Естония и Унгария, с които сме започнали на едно ниво след разпадането на Съветския съюз, но в последствие сме изостанали заради множество грешки именно по линия на привличането на инвеститори.

„Ние с тези държави тръгнахме от равни позиции. Но те тръгнаха от това, че инвеститорът определя сам правилата. Ние изгонихме „Мишлен“, който искаше да има завод във Видин и да произвежда там. Сега произвежда в Пирот и храни целия регион. Гонихме насила истинските инвеститорите, докато се опитвахме по нашенски да решим проблемите на икономиката. Последните десетина години се опитваме да вървим по този курс и общо взето успяваме да догоним тези, които в началото бяха наравно с нас“, каза изпълнителният директор на КРИБ.

В следващите не повече от 20 години ще догоним цифрата, която повече няма да ни дава право да получаваме средства от Кохезионните фондове, което означава, че ще достигнем до 70% от доходите на най-слабо развитите европейски страни, но ако говорим за 100% – тогава вече можем да говорим и за 44 години, каза Евгений Иванов по повод на представеното изследване от БАН, според което, доходите на българите ще се изравнят с тези на жителите на държавите членки в Западна Европа след 44 години.

Бизнесът е за концесията на Летище София. „Летището е отвратително. Един сандвич струва 10 лв. – сандвич, чиято възраст е прикрита зад едно целофанче и една малка минерална вода струва 5 лв. В Мюнхен за тези пари получаваме топла храна и бутилка напитка”, коментира Евгений Иванов. Той показа и снимки от летището и изрази възмущението си като пътник. „Един  чех ни беше представил като една тоалетна… в общи линии това е Летище София в момента”, заяви той.

14 май 2019 г.