11.09.2013

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов по БНТ: Обстановката не позволява увеличаване на доходите

Обстановката, в която се намираме в момента, не позволява увеличаването на минималната работна заплата и в значителна степен на доходите, каза изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов в предаването "Денят започва" на 11 септември 2013 г. Той отбеляза, че мащабно изследване е показало, че в момента растежът в топ 100 на българските компании, членове на КРИБ, е нулев и те не могат да си позволят увеличение на доходите сега.

Изпълнителният директор на КРИБ отбеляза, че в момента целта на компаниите е да се запази сегашното ниво, за да може да се търси по-нататък постепенно увеличаване на приходите. Голяма част от така наречените "взривове" в икономиките на Германия и Франция през годините са били в резултат на един свеж полъх от страна на чужди граждани, които с готовност и желание са се включили в пазара на труда в тези държави, така че няма нищо лошо, ако една подобна ситуация се случи и в България, посочи Евгений Иванов. Увеличението на доходите може да се получи чрез приемането на по-добри регулации от страна на държавата и спазването на тези регулации, каза той.

51 % от българите живеят с общ доход на лице от домакинството до минималната работна заплата, това са 3 млн. и 700 хил. български граждани, като 1 млн. и 600 хил. живеят с доход под прага на бедност. От работещите българи ¼ от тях получават работна заплата, която е до 2/3 от средната, това по критериите на Евростат са работещи бедни, тези данни обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Затова според него трябва да бъдат увеличени заплатите, като се започне от минималната работна заплата. Алтернативата е или увеличаване на доходите, или пролетта на другата година дупката на пазара на труда в България ще се увеличи, защото хората ще потърсят по-добри доходи и реализация на други трудови пазари в чужбина, каза той. По думите на Димитров от начина, по който бъде направен бюджетът за следващата година, ще зависи и отношението на синдиката към кабинета на Пламен Орешарски.

В заключение и двамата участници в предаването се обединиха около становището, че ако не бъдат започнати реформи в сектори като здравеопазването, образованието, съдебната система и създаването на електронно правителство, резултатите ще бъдат изключително негативни за правителството, като председателят на КНСБ заяви, че се готвят и национални протести.