14.12.2017

Кирил Домусчиев: В АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" има огромни далавери!

Търговци спекулативно вдигат двойно цената на електроенергията, а след това фалират умишлено, категоричен е председателят на КРИБ.

Спекулативното вдигане на цените на електроенергията за бизнеса от група търговци продължава да е сред най-обсъжданите теми в икономиката. 

– Г-н Домусчиев, КРИБ във Ваше лице постави публично за първи път искането за поправка в Закона за енергетиката, която да задължи търговците да продават електроенергията чрез борсата. Как оценявате единодушното решение на Народното събрание, което вчера гласува в подкрепа на Вашето искане?

 – Продажбата на електроенергия през борсата е една от важните стъпки за либерализация на българския пазар. Това е важно действие за въвеждане на прозрачност и предвидимост за всеки един икономически субект, работещ в нашата държава.
Тази поправка в Закона за енергетика беше нещо, за което ние от КРИБ отдавна се борим и се радвам, че срещна разбиране от страна на народните представители и абсолютно всички парламентарнопредставени партии. Както виждате нашето предложение беше подкрепено единодушно от парламента, което се случва сравнително рядко в нашето Народно събрание. 

– Каква е ситуацията на пазара за електроенергия преди поправката да стане факт  от 1 януари 2018 г.?

– Ситуацията в момента не е никак розова. Цените на електроенергията са с между 50 и 90% по-високи спрямо тези през миналата година и през първите 6 месеца на тази година. Това се дължи основно на далаверите, които се случват в двете основни държавни дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток"-2.  Електроенергията се продава на определени търговци на определени цени и много често с анекси и допълнителни споразумения. След което тази шепа търговци препродават тази електроенергия с огромни печалби. В момента се получава получава едно голямо изнудване на потребителите и клиентите на електроенергия в България. 

При цена на електроенергията от 69 лева на мегават, закупена от тези търговци на манипулирани търгове през първите 6 месеца на т.г., те след това те се опитват да я продават на наши колеги на цена между 92 и 120 лева.

Сам разбирате, че това е убийствена спекулация! Енергия на пазара няма, независимо от нашите искания да се пуснат допълнителни количества електроенергия на борсата, това ни беше отказано. Това води до спекулативното покачване на цените. От това страда цялата икономика, защото големите и малките предприятия ще трябва да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават. 

– Държавата трябва ли да сезира компетентните органи за опитите на търговци спекулативно да повишават цената на тока?

 – Смятам, че трябва да се занимаваме не само с отминали неща, но и с далаверите, които в момента трябва да бъдат разследвани от компетентните органи.

Факт е, че търговците дължат 56 млн. лева за Фонд Задължение към обществото. Това е огромна цифра, която продължава да расте.

Част от тези търговци умишлено фалират, за да не платят дължимите суми. 

Това са сериозни престъпления, които трябва да бъдат разкрити.

Фактът, че определена група търговци спекулативно вдигат цените на електроенергията и се облагодетелстват с помощта на двете държавни централи, също трябва да бъде разследван.

Не може такива важни за обществото неща да се случват и да бъдат подминават без да им се обръща никакво внимание. След 10-20 години, когато им мине давността, тогава ли ще бъдат разследвани?

– Как ще коментирате опитите за насаждане на тези търговци, които искат да се повторят събитията с протестите от 2013 г., когато правителството подаде оставка?

– Аз лично много се притеснявам от това, което се случва! Да скочи цената на електроенергията близо 2 пъти и слуховете, че този дефицит ще продължи да се поддържа през януари и февруари 2018 г. и цената може да стане убийствена, може да доведе до трус в държавата.

Някой може да стои зад тези недобронамерени действия и се надявам, че правителството ще се намеси адекватно и този проблем ще бъде решен. Законодателната поправка в Закона за енергетика влиза в сила от 1 януари, но количествата електроенергия в момента са в ръцете на определена група от хора, които ще продължат да извършват манипулации до края на т.г.

– Убеден ли сте, че поправката в Закона за енергетиката ще доведе до пълна прозрачност при продажбата на електроенергия?

 – Убеден съм, че това е много важна стъпка в посока прозрачност и предвидимост. Но в разговорите ни с депутатите от енергийната комисия, ръководството на КЕВР и с министерството на Енергетиката, сме маркирали и следващите стъпки, които трябва да се направят, за да се минимализарат възможностите за манипулации и манипулиране на търгове.

През тази година индустрията плати над 350 млн. лева повече за електроенергия спрямо миналата година. За съжаление тези пари не отидоха за подобряване на работата на държавните централи, а в джобовете на определени хора. Това е много обезпокоително!

Кои са тези хора?

– Това са група търговци. Извадете справка и вижте кои са тези, които са спечелили най-много търгове и които продават най-много продават.  Един от тези търговци фалира. 

 – Кой е този търговец?

 – "Фючърс енерджи". Тази фирма дължи 4 млн. лева към Фонд Задължение към обществото.

Тези 4 милиона лева, заедно с другите 52 млн. лева, които не са платени от търговците към Фонд Задължение към обществото, един ден ще ги платим всички ние. Тези пари ще се отразят на нашите сметки, защото създават един дефицит от 56 млн. лева.

Тези кражби са също като кражбите на ДДС, но никой не ги преследва.

Очаквам и други наши колеги работодатели да излязат с позиция по тази тема. Една от тях е АИКБ. 

Дано да има някой, който да ни обърне внимание!