23.06.2015

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с положителна равносметка след съвместния форум с Министерство на здравеопазването

Здравната реформа получи своята бизнес диагноза на организираното от КРИБ събитие

Ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) оцени положително дискусията по време на проведения във вторник (23 юни) Форум Здравната реформа: бизнес диагноза. На събитието Министърът на здравеопазването Петър Москов представи своите идеи за реформи в здравния сектор пред аудитория, включваща Министър-председателя Бойко Борисов, Председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, Министъра на финансите Владислав Горанов, много представители на изпълнителната и законодателната власт, както и браншови сдружения, бизнес организации, медии.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за пореден път се доказа като организацията, обединяваща сериозния бизнес. По време на форума участниците – членове на КРИБ, подкрепиха необходимостта от спешни реформи в сектора на здравеопазването, както и от извършване на детайлни икономически и експертни анализи, придружаващи всяка промяна предприемана от здравното министерство. Беше заявена и готовност бизнесът да подпомага чрез своите експертни познания реформите, най-вече в проекти като електронното здравеопазване, изискващи в особено голяма степен специфични познания, опит и достъп до технологични ресурси.

Представителите на бизнеса взели участие в диалога с министър Москов и заместник-министър Бойко Пенков, оцениха високо откритостта и желанието на ръководството на здравното министерство да сподели и да се вслуша в мнението на бизнеса от сектора. Проведената дискусия беше разделена на две теми. По време на първата част бизнесът сподели мнението си за планираното преструктуриране и финансиране на болничната помощ, както и на обявените намерения за въвеждане на електронно здравеопазване в този сегмент. По време на втората панелна дискусия участниците оцениха нуждата от промяна на лекарствената политика и в частност на правилата за ценообразуване и реимбурсация на лекарствата. Обсъдени бяха и въпроси свързани с подобряване достъпа до лекарства и медицински услуги на населението.

В обобщение Министерство на здравеопазването и КРИБ се обединиха около мнението, че проведените разговори са едва началото на партньорство, целящо управление на промените в здравеопазването, където волята за реформи на Министър Москов ще бъде подкрепена от експертизата и професионалния капацитет на членовете на комитет „Здравеопазване“ към Конфедерацията.

Поради големия интерес приложено Ви изпращаме и препратка, къде можете да намерите презентацията на Министър Москов, изнесена по време на Форума.