11.06.2018

КРИБ посочи най-големите проблеми на пазара на труда

Липсата на кадри вече се определя от бизнеса като проблем номер едно. Този проблем вече не е свързан само с недостига на квалифицирани кадри, на всякакъв вид хора, които да работят – около този извод се обединиха участниците в дискусията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана от КРИБ, списание „Икономика“ и в. „24 часа“.

„Липсата на кадри е основен задържащ фактор за икономиката, който пречи на растежа, на производството, на износа, а т там – на стандарта на живот“, коментира Боян Томов, изпълнителен директор на „Медия икономика България“, който обобщи  пред представителите на изпълнителната  и законодателната власт, които присъстваха на конференцията, трите основни теми, които вълнуват членовете на КРИБ по отношение на кадрите. Резултатите от анкетата, в която участваха над 100 компании – членове на КРИБ, сред които и най-големите рекламодатели в България, фокусират следните проблеми:

  1. Висшето и средното образование не са адекватни на нуждите на икономиката;
  2. Практическото обучение във висшите и средните училища е недостатъчно;
  3. Трудовото законодателство е остаряло, неефективно и пречи на бизнеса при наемането на хора.

Резултатите от анкетата бяха предадени на вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, на министрите на образованието и на туризма Красимир Вълчев и Николина Ангелкова и на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Копия бяха предоставени и на председателите на икономическата, социалната и образователната комисии в Народното събрание – Петър Кънев, Хасан Адемов и Милена Дамянова.

В анкетата взеха участие компании от всички сфери на икономиката – индустрия, туризъм, финанси, телекомуникации, технологии, енергетика, строителство, търговия на едро и дребно и т.н.