30.06.2009

КРИБ предложи на Министъра на труда и социалната политика пакет от мерки за ограничаване на безработицата

Границата от 10% безработица не трябва да бъде преминавана, каза Иво Прокопиев, председател на КРИБ, на първата среща с новия министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и представители на синдикатите, която се проведе на 30 юли 2009 г.
Председателят на КРИБ заяви, че най-тежка е битката за ограничаване на безработицата и че пазарът на труда е този, през който преминава приспособяването и укрепването на икономиката по време на криза.
Според разчетите на социалното ведомство в края на август тя ще стигне 8%, съобщи министър Младенов. Стойността й за юни е 7.29%. Най-тежко ще е положението през първото и второто тримесечие на 2010 г., каза председателят на КРИБ. Границата от 10% не трябва да се преминава, защото това означава да влезем в нова спирала на свиване на потреблението, коментира той и добави, че тежката ситуация се дължи на "голямото нищоправене в икономиката и социалната сфера през последните 8 години".

За ограничаване на ръста на безработицата КРИБ предложи на социалния министър пакет от мерки, сред които са увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се чрез обвързването му със средния осигурителен доход, който в момента е около 580 лв. В момента минималният доход, върху който се внасят осигуровки, е 260 лв. КРИБ предлага още периодът, в който държавата дава по 120 лв. към заплатите на служителите на половин работен ден, да се увеличи от 3 на 12 месеца. През това време  държавата да изплаща 30% от техните възнаграждения, предлага бизнес организацията. Друго предложение е максималната продължителност на извънредния труд, който един работник може да положи за 1 година, да се увеличи от 150 на 360 часа. Според г-н Прокопиев първият стълб на пенсионната система трябва да се капитализира, за да може в Сребърния фонд да се натрупат повече пари, с които след няколко години да се плащат и пенсии.

Нуждата от антикризисни мерки налага възстановяване на социалния диалог, каза министър Тотю Младенов на срещата с представители на работодателите и синдикатите, в която участваха председателят на КРИБ Иво Прокопиев и изпълнителният директор Евгений Иванов. В най-скоро време вицепремиерът Симеон Дянков ще свика тристранния съвет. По искане на "Подкрепа" членовете ще бъдат проверени за досиета.

Министърът на труда и социалната политика информира социалните партньори, че до края на годината дефицитът в НОИ ще стигне 555 млн. лв. Налагало се държавата да покрие плащанията на пенсии, майчински и болнични с пари от данъците ни. Програмите за заетост, за които са предвидени 187 млн. лв., според министър Младенов са със съмнителен ефект и затова Икономическият и социален съвет ще ги анализира. При нужда средствата щели да се пренасочат. Програмата за море на пенсионерите спира. От нея се възползвали само няколко хиляди, останалите били дискриминирани. От 6-те млн., предвидени за целта, останали 4 и щели да бъдат дадени за лекарства и социални кухни за нуждаещите се. Парите от еврофондовете не били достатъчно, спешно щели да бъдат отворени нови 3 схеми.