02.06.2015

"Девня Цимент" AД откри нова производствена линия

Пишем история и правим крачка в бъдещето – официалното откриване на най-новото и модерно съоръжение за производство на цимент и клинкер в България се състоя в “Девня Цимент” АД

На 29.05.2015 г. ръководството на Италчементи Груп и „Девня Цимент” АД, откри на официалната церемония най-новата и модерна линия за производство на клинкер и цимент в циментов завод Девня. Инвестицията надхвърляща 325 милиона лева, пристигна в завода "Девня Цимент" с влаковата композиция Corona Express Royal.

Забележително традиционно фолклорно изпълнение на легендарния хор Мистерията на българските гласове отбеляза началото на официалната церемония, последвано от топлия поздрав на г-н Карло Пезенти, Главен изпълнителен директор на Италчементи Груп, отправен към над хилядата гости събрали се, за да отбележат исторически значимото за компанията събитие."Радвам се да видя не само нова технология, не само нови процеси, но един по-различен начин на работа – с голямо внимание към безопасността, което е в синхрон с нашия ангажимент за устойчиво развитие"  добави г-н Пезенти. Негово Превъзходителство Марко Контичели, посланик на Република Италия в Република България, също изрази задоволството си от това огромно постижение. Като почетен гост, Министър-председателят г-н Бойко Борисов сподели своя опит с компанията, припомняйки с гордост и специално отправяйки поздрав към служителите на Девня Цимент за непрестанния оптимизъм и ангажираност от началото на проекта през 2012-та година до сега. Заключението на официалната церемония бе поставено от г-н Серж Шмит, в качеството на Изпълнителен директор на „Девня Цимент” АД, който се възползва от възможността да представи своя наследник на този пост, г-н Стефано Коста, който ще поеме ръководството на компанията от 1 юни 2015 г.

На церемонията премиерът Борисов и г-н Карло Пезенти прерязаха лентата, посветена на официалното откриване на най-новата и модерна производствена линия пред публика от над 1000 души, включително представители на държавните институции и местната власт, дипломати, представители на българския бизнес елит, висшия мениджмънта на Италчементи Груп и всички служители на българските дъщерни дружества. Всички гости имаха възможността да се насладят на страхотната атмосфера, както и да участват в обиколка на новия завод.

От началната си фаза през 2012-та година, проектът е отличен с сертификат за инвестиции клас А-45 / 09.04.2012 г., последван от множество престижни национални награди – Сграда на годината и Инвеститор на годината за 2014 г. В допълнение, през три поредни години компанията е в топ три на Националните награда за здраве и безопасност на работното място.

През този период хиляди хора и над 100 фирми са работили на строителния обект през различните етапи на строителството. Новата линия е известна с това, че въвежда най-добрите налични технологии в производството на цимент в България; с най-модерните и съвременни процеси, системи за контрол на безопасността и околната среда. Този нов проект носи със себе си многобройни икономически и екологични ползи, включително значително намаляване на праховите и въглеродни емисии, както и по-добра енергийна ефективност и използване на алтернативни горива, с което се потвърждават многобройните възможности да се превърне в един от най-големите нетни износители в Черноморския регион.

Строителните работи включват всички елементи и етапи от процеса на производство на цимент – от транспортирането на суровините до експедицията на крайните продукти. По-точно, това включва: цялостно обновяване на съществуващата конвейерна лента за транспортиране на суровини до завода, склад за съхранение на суровини и жп. станция; изграждане на уникален хомогенен силоз, построен чрез технология за приплъзване; вертикална мелница – кула за предварително загряване, висока 128 метра; клинкер охладител; дренажна и канализационна инфраструктура; пневматични и конвейерни транспортьори. В допълнение към новите производствени мощности са построени модерни логистични и офис сгради (лаборатория, контролна зала и стол). Инсталираното новото оборудване, съоръжения и конструкции са доставени от водещи европейски и китайски производители и множество иновативни продукти и дизайнерски решения са реализирани предимно в офис сградите и прилежащата инфраструктура (включително дренажен бетон марка i.idro DRAIN®).

Девня Цимент АД е част от Италчементи Груп – петият по големина производител на цимент в света, работещ в 22 страни на 4 континента, с общ персонал от около 18 000 души. Проектът "Реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завод на Девня Цимент " на Дружеството. Проектът Нова Линия е една от големите инвестиции на Италчементи в Европейския регион и с неговата реализация Италчементи Груп консолидира своите операции и водеща позиция на пазара в България като най-големият производител на цимент и нетен износител с най-широка гама от продукти на пазара. Дъщерното дружество в България е постигнало отлични резултати през годините и е направило значителни инвестиции за подобряване на производителността и ефективността на операциите си, като значително намалява въздействието върху околната среда. Компанията притежава сертификат за управление на енергийната система ISO 50001: 2011, ISO 14001 – политика за защита на околната среда и система, ISO 9001 – Сертификат за управление на качеството, както и ISO 14064 – въглероден отпечатък, отговарящи на високите изисквания на вътрешния пазар и европейските стандарти.