10.11.2015

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев беше специален гост на Bloomberg TV България

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев говори по проблемите в енергетиката и енергийния сектор в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV България на 9 ноември 2015.

Забавянето на либерализацията изкриви енергийния пазар, каза г-н Домусчиев. Той поясни, че след освобождаването на пазара ще се премахне кръстосаното субсидиране и електроенергията ще се купува на такава цена, каквато е в региона.

"Ние трябва да предприемем всички необходими мерки обемът на производствата, които искат да ползват преференциални цени, да бъде ограничен и дори намален, защото има резерви", каза още той.

Оценката на Кирил Домусчиев по отношение на намалената стойност на такса "задължение към обществото" от 1 ноември 2015 г. е, че това е подигравка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той призова да бъдат търсени всички резерви, за да бъдат намалени дефицитите в системата.

"Ние искаме да бъдем конкурентни на останалите европейски производители", каза още бизнесменът. Той посочи за пример Гърция, където таксите за задължения към обществото са под 15 лева. В южната ни съседка също има фотоволтаици и други подкрепяни от държавата производители на електроенергия, посочи още г-н Домусчиев. Той коментира, че по тази причина много гръцки фирми отново връщат производството си от България в Гърция, а има и отказ от инвестиции. За българския бизнес високата, неконкурентна цена на електроенергията пък ще означава съкращаването на 100 хил. работни места, предупреди председателят на КРИБ. Той беше категоричен, че бизнесът няма да спре да протестира с искания за реформа в енергетиката.

Специалното участие на Председателя на КРИБ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV България можете да видите във видеото:

http://www.bloombergtv.bg/novini/2015-11-09/domuschiev-zakonat-za-energetikata-zashtitava-izkriven-pazar