18.11.2015

С подкрепата на КРИБ бяха създадени арт инсталациите на Детската Евровизия в София

Пет арт инсталации с посланията на Крисия, Хасан, Ибрахим, Габи и Иван бяха тържествено открити днес (18-ти ноември). Те представляват разноцветни петли и ще останат като траен спомен от българското домакинство на „Детска Евровизия“ 2015. Фигурите вече са разположени в пешеходната зона на бул. „Цар Освободител“ – от пл. „Орлов мост“ до бул. „Васил Левски“. Петте арт инсталации, символ на „Детска Евровизия“ 2015, бяха реализирани с финансовата подкрепа на КРИБ, Столична община, фирмите-членове на КРИБ – Хювефарма, Абритес и Параходство Български морски флот.

„Дълго мислихме как да представим най-добре образа на Детската Евровизия и какво символизира тя. Решихме, че тези петлета ни показват, че можем да се събудим, да отворим очи за вярата в нас, за надеждите, които имаме да открием нови светове и нови култури. Във Франция се случиха наистина трагични събития и решихме тази инсталация да бъде жест на съпричастност, за да отстояваме идеите за мир, да няма свят с омраза, а да бъде изпълнен с мечти, мир и любов“, обърна се към присъстващите генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ, заяви: „Искам преди всичко да Ви поздравя с това уникално събитие за България, което позволи всички ние – обществената национална телевизия БНТ, граждански отговорната Столична община, национално отговорния бизнес в лицето на КРИБ, да сме заедно тук, за да изразим нашата подкрепа. Тъкмо затова по призива на г-жа Вяра Анкова, който намери горещ отклик у председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев, ние спонтанно подкрепихме каузата на детската Евровизия. И аз искам да благодаря на моите колеги  представители на компаниите, които подкрепиха каузата – г-н Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство Български Морски Флот, г-жа Ирена Куманова – директор продажби в Хювефарма и г-жа Елина Друмева – управител на Абритес. Всички ние подкрепяме както талантливите деца на България и Европа, така и техните мечти за бъдещето, изразени толкова прекрасно в техните послания. Заедно с Вас ние ще продължим „да откриваме цвета на надеждата“ (посланието на Иван, което е изписано върху постамента на арт-инсталацията на КРИБ ), заедно с Вас, ние ще „откриваме таланта в себе си  и ще направим другите по-добри“! (посланието на Ибрахим, което е изписано на арт-инсталацията на Хювефарма). Благодаря ви, млади таланти, че давате нов импулс на партньорството между българския отговорен бизнес и всички, които откриват доброто бъдеще на България и Европа. Желая успех на всички, които ще участват! И както казват англоговорящите “Come on, let’s discover!”, завърши г-н Иванов.

Посланията на българските музикални таланти, изписани върху петте петлета, гласят: Крисия – „Откривай щастието, то е навсякъде“; Хасан – „Откривай музиката в сърцето си“; Ибрахим – „Откривай таланта в себе си и направи другите по-добри“;  Габи – „Откривай света на мечтите си“;  Иван – „Откривай цвета на надеждата“.

По време на тържественото откриване прозвуча и химнът на „Детска Евровизия“ 2015 – „Discover“, в изпълнение на Крисия.  Присъстващите деца бурно я аплодираха, а в небето над София полетяха десетки балони с цветовете на френското знаме.

Специални гости на събитието бяха Владислав Яковлев, изпълнителен директор на „Детска Евровизия“ и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община.