30.11.2017

Връчени бяха наградите Мистър и Мисис Икономика

Големите победители в най-престижния конкурс за бизнеса „Мистър и Мисис Икономика” 2017 са Димитър Димитров, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Софарма Трейдинг АД и Елина Друмева, управител и съсобственик на Абритес ООД.

Наградите бяха връчени на бляскава церемония в столичния хотел „Маринела” на 30 ноември. Събитието се организирана за трета поредна година от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика”. 

"Трябва все повече да работим с амбиция, страст и малко лудост. Нека имаме амбиции, заслужено е, всичко, което правите, е плод на вашите умения и труд, денонощен дори. Заради тях постигнахме 4% ръст на икономиката, може би много повече дори, както и 100 млрд. лв. брутен вътрешен продукт (БВП)", това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която връчи двете престижни отличия.  "Голямата пречка пред икономиката ни е липста на работна ръка", каза тя.

Външният министър пое ангажимент да презентира България като добро място за живот и работа, за да може да привлечем и хората, които живеят извън пределите на родината ни.

Водещи на събитието бяха Радина Червенкова и актьорът Стефан Щерев. За доброто настроение на гостите допринесе звездният дует Орлин Горанов и Кристина Димитрова. 

Общо 68 бизнес лидери бяха номинирани от членовете на КРИБ, а изборът на победителите направи Управителният съвет на Конфедерацията. 

Ето още кои компании бяха наградени в рамките на тазгодишния конкурс:

 • в категория „Индустрия” – Син Карс Интернешънъл ЕООД. Александър Манолев, зам.-министър на икономиката, връчи наградата на инж. Росен Даскалов, собственик на Син Карс Интернешънъл.
 • в категория „Финанси и застраховане”- Българо-американска кредитна банка (БАБК). Стоян Мавродиев, председател на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие, връчи статуетката на Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАБК.
 • в категория „Енергиен сектор” – ЛИДЛ България ЕООД за логистичен център "Кабиле". Александър Александров, главен изпълнителен директор на Стомана Индустри, връчи приза на Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на ЛИДЛ България.
 • в категория „Транспорт и логистика” – Параходство Български морски флот АД. Боряна Манолова, член на Управителния съвет на КРИБ и главен изпълнителен директор на Сименс ЕООД връчи наградата на капитан далечно плаване Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ.
 • категория „ИКТ, аутсорсинг и бизнес услуги” – Телелинк ЕАД. Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, връчи статуетката на Любомир Минчев, основател и председател на Борда на Телелинк.
 • категория „Земеделие и хранителна промишленост” – Billa България; Светла Боянова, изпълнителен директор на Агрион финанс, връчи приза на Бойко Сачански, изпълнителен директор на Billa България.
 • категория „Строителство” – Пътстрой-92 АД. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура и почетен председател на Камарата на строителите в България, връчи наградата на д-р инж. Петко Николов, изпълнителен директор на Пътстрой-92.
 • в категория „Недвижими имоти” – Галакси Инвестмънт Груп ООД. Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП, връчи статуетката на Константин Бояджиев, управител на Галакси Инвестмънт Груп.
 • в категория „Образование” – Американски университет в България (АУБГ). Петя Димитрова, член на УС на КРИБ и главен изпълнителен директор на Пощенска банка, връчи приза на Емилия Занкина, заместник-ректор на АУБГ.
 • в категория „Здравеопазване” – МБАЛ за женско здраве „Надежда” ООД. Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД и Мистър Икономика 2016, връчи наградата на д-р Георги Стаменов, МБАЛ за женско здраве „Надежда”.
 • в категория „Консултантски бизнес/услуги” – Клийнтех България ООД. Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, връчи статуетката на Любомир Пейновски, собственик на Клийнтех България.
 • в категория „Услуги и търговия” – Белаз – София ЕООД. Яник Мекушин, член на УС на КРИБ и главен изпълнителен директор на Балкам груп АД, връчи приза на Илиян Рангелов, управител на Белаз – София.

Категориите „Строителство”, „Недвижими имоти”, „Образование” и „Здравеопазване” бяха включени за първи път тази година.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев връчи почетния златен знак на КРИБ на проф. д.т.н.инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг” АД за цялостен принос в развитието на минно-геоложкото дело в България и по случай 65 годишния юбилей на компанията. Почетен златен знак получи и „Параходство Български морски флот” АД за цялостен принос в развитието на българското търговско корабоплаване и по случай 125 годишния юбилей на компанията. Наградата връчи Тим Курт, член на УС на КРИБ, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара и изпълнителен директор на Аурубис България.

Специалната си грамота КРИБ връчи на проф.д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС. Той бе отличен за най-добър академичен партньор на бизнеса. Наградата връчи Иван Папазов, член на УС на КРИБ и председател на Съвета на директорите на Ви Пи Брандс Интернешънъл.

Специалната награда на списание "Икономика" бе връчена на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за насърчаване развитието на туризма и българо-френските културни взаимоотношения за организирането на фестивала "Франкофоли". Наградата връчиха министърът на туризма Николина Ангелкова и издателият на сп. "Икономика" Боян Томов.