14.05.2016

Форум "ДА! На българските региони" се проведе в град Пловдив

Срещата в Пловдив е в рамките на 9-тата национална дискусия "ДА! На българската икономика", организирана от в. Стандарт в партньорство с КРИБ в панела й "ДА! На българските региони".

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-тото НС, Петър Кънев – председател на икономическата комисия в парламента, Делян Добрев – председател на комисията по енергетика, Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите от кабинета "Борисов -1", Диян Стаматов – зам.-министъра на образованието, Иван Тотев – кмет на град Пловдив, Елза Маркова – председател на КРИБ Пловдив, Иван Папазов и Никола Добрев – членове на Управителния съвет на КРИБ, бизнесмени и представители на местните власти участваха в дебатите.

Ако не развием финансовата си култура, а чакаме само на европари и грантове, няма да видим 5-процентов ръст на българската икономика. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на дискусията "Да! На българските региони". Кристалина Георгиева подчерта, че бизнесът ни трябва да се научи да използва и други инструменти като кредитни гаранции, за да може икономиката ни действително да дръпне нагоре. "Когато в началото станах комисар по бюджета, всички бяха свикнали, че пари има, защото имахме повече пари, отколкото можехме да похарчим. Сега обаче търсенето на пари превишава наличностите", каза Георгиева. Тя представи възможностите, които дава планът Юнкер за финансиране през два прозореца – единият за малки и средни предприятия, а другият за всичко, свързано с инфраструктура, иновации и образование. "Има 200 одобрени проекта по първия прозорец. Отличници сме във финансирането на малки и средни предприятия", каза Георгиева. И отбеляза, че по втория прозорец проекти от България все още няма, а в момента там рекордьор е Франция.

Кристалина Георгиева заяви, че практиката ни в усвояването на еврофондовете е показала, че ние се мобилизираме едва тогава, когато виждаме, че можем да загубим парите в последния момент. "Притеснява ме, че това може да се случи и по плана Юнкер, а там изискванията вече са други", каза Георгиева. Трябва да транслираме европейския ресурс в растеж, каза още еврокомисарят.

Инвеститорите не идват в Пловдив по утъпканите пътища до министерството на икономиката, а са тук заради традициите на града, каза пред форума кметът на Пловдив Иван Тотев. И подчерта ключовата роля на Плана Юнкер в развитието на регионите не само у нас, но и в ЕС.

"Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от всички наети в преработващата промишленост в страната. В момента тук е най-живата икономическа област извън София и най-живата зона за индустрия в страната ни изобщо. Пловдив е лидер в производството на напитки, храни, основни метали, хартия, картон, химични продукти, изделия от каучук и пластмаси. Градът е втората дестинация за аутсорсинг в България. Заводите са над 100, инвестициите над 2 млрд. лева с тенденции за  растеж. Само за 2016 г. обявените планирани инвестиции са 100 млн. лева. Не е случайно, че в Пловдив развива дейност един от най-големите и най-важни регионални клонове на КРИБ. Вярваме, че заедно ще преодолеем основното предизвикателство пред бизнеса в региона – липсата на добре подготвени професионални кадри и ще продължим да бъдем сред най-сериозните индустриални центрове не само у нас, но и в Европа," заяви в началото на дискусията Елза Маркова, председател на КРИБ Пловдив и изпълнителен директор на Белла България.

Темата за дуално обучение в професионалните гимназии трябва да бъде адаптирана към българските условия. Това заяви Никола Добрев, член на УС на КРИБ, председател на Съвета на директорите и председател на Надзорния съвет на КЦМ-Пловдив. Според него във формата, в която дуалното обучение съществува в страни като Австрия, Германия, Швейцария, трудно може да бъде приложено в България. "Дуалното обучение е за други общества, където се развива вече 100 години", смята Никола Добрев. Той посъветва министерството на образованието да проучи опита на професионалната гимназия в Асеновград, където КЦМ от 10 години финансира обучението на младежите в три паралелки за нуждите на металургичното предприятие. Всяка година разходите ни са по 100-120 хиляди лева за една паралелка, посочи Добрев. Благодарение на тази инвестиция в момента КЦМ почти е решил проблема си с намирането на средно ниво технически специалисти. Те могат да работят с високи технологии в базовите индустрии.

Управляващите обмислят мерки за активизиране на капиталовия пазар в България. Това стана ясно от думите на Делян Добрев, председател на енергийната комисия в 43-тото НС. Според него не само пасивността на банките в страната е причина за недостатъчно високия икономически растеж поради недостатъчно кредитиране, а и почти липсващият капиталов пазар. „Едно от предложенията, което ГЕРБ ще направи, е от ОП "Иновации и конкурентноспособност" да се заделят около 7-9 млн. лв., с които инвестиционни посредници да проведат обучение на компании в България и да подготвят документите за листването им на борсата,“ каза Делян Добрев.